Als je studeert aan het hoger onderwijs, moet je vaak een Portfolio maken voor school. Meestal maak je dit zelf via Microsoft Word, maar je kunt het ook bij een speciale portfolio-instantie doen, zoals Simulise. Portfolio’s worden vaak gebruikt voor scholen om de vooruitgang van de studenten te meten, zoals hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en hun vaardigheden op het gebied van zelfreflectie. Allemaal leuk en aardig dus, want meestal krijg je er een aantal studiepunten voor. Maar misschien vraag je je af wat jij als student hebt aan het maken van portfolio’s. Je kunt het in deze blog lezen.

Reflecteren op jezelf

Zoals eerder gezegd is een portfolio nuttig om je zelfreflectie te meten. Je maakt portfolio’s zodat je dieper gaat nadenken over de afgelopen module en wat je zoal geleerd hebt. Reflecteren kan op verschillende manieren, zoals over wat goed ging, tot reflectie over waarom een student een bepaalde methode gebruikte om tot een oplossing te komen of wat ze de volgende keer anders zouden doen. Een andere nuttige functie van het maken van portfolio’s is dat je terug kunt kijken naar je oude werk en kunt zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt op persoonlijk en professioneel vlak.

Presentatie

Een andere belangrijke functie van een portfolio is dat je door middel van een verslag een voorbeeld kunt geven van de grootste en beste prestaties van de student. Doordat je als student gereflecteerd hebt op je werk en je grootste werk verzameld hebt, kun je zelf kiezen welke onderdelen van je werk je wilt laten zien. Hierdoor maak je zichtbaar wat je geleerd hebt, en geef je praktische voorbeelden. Door middel van een portfolio kun je dus eigenlijk laten zien waar je goed in bent. Je kunt zo’n portfolio het beste digitaal maken, op deze manier heb je meer overzicht en heb je meer structuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *