Adembescherming garandeert dat jij gezonde lucht kunt inademen, terwijl rondom jou de lucht vervuild is. Het is daarom in vele situaties noodzakelijk en onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan een werkplaats waar stofmaskers nodig zijn omdat er veel stofdeeltjes, vezels, micro-organismen, druppeltjes of nevels in de lucht hangen. Aan de andere kant van het spectrum zijn er ademluchttoestellen met een ademluchtcilinder die de brandweer bijvoorbeeld gebruikt als ze een brandend gebouw ingaan. Met deze middelen bescherm je je gezondheid dus als jij adembescherming moet kiezen, dan is het belangrijk dat je de juiste kiest.

 

De soorten adembescherming

Er zijn een groot aantal soorten adembeschermingsmiddelen en deze worden vaak in twee groepen verdeeld. Ten eerste zijn er de middelen die de externe lucht filteren zodat jij het veilig kunt inademen en deze worden ook wel afhankelijke adembescherming genoemd. Hierbij zijn dus geen zuurstofcilinders nodig, maar hebben we het over filter- en stofmaskers, filterbussen en ook motoraangedreven systemen. Deze laatste gebruiken een ventilator om de ademlucht van buiten aan te voeren. De tweede groep zijn de onafhankelijke adembeschermingsmiddelen en deze maken gebruik van luchtcapsules in plaats van de buitenlucht. Deze worden gebruikt als de lucht te zwaar verontreinigd is of als er te weinig zuurstof in aanwezig is.

 

Welk beschermingsmiddel kies je?

De keuze voor een bepaald type ademhalingsbeschermingsmiddel is volledig afhankelijk van de situatie waarin deze moeten worden gebruikt. Vraag je dus af of je afhankelijke- of onafhankelijke adembescherming nodig hebt, welke stoffen er moeten worden gefilterd, wat de luchtkwaliteit is, hoe lang de bescherming noodzakelijk is, de grenswaarden van de stoffen in de lucht en de gezondheidsrisico’s waarmee je te maken hebt. Weet je niet voldoende van de situatie en van de verschillende soorten adembeschermingsmiddelen af, dan kun je beter eerst zorgen dat je de juiste informatie ontvangt en eventueel een specialist raadpleegt. Alleen als je goed bent ingelicht kun je het juiste adembeschermingsmiddel aanschaffen voor jouw specifieke doeleinde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *